Как да работим безопасно през летните горещини?

Какви проблеми може да причини топлината?

Излагането на топлина може да причини различни здравословни последици като кожен обрив, оток на крайниците, изгаряния, мускулни крампи, дехидратация и изтощение, но без съмнение най-сериозният ефект от излагането на силна топлина е топлинният удар.

Когато телесната температура се повиши бързо поради топлина, може да възникне топлинен удар, чиито симптоми са: висока температура, зачервена, гореща и суха кожа, ускорен и силен пулс, главоболие, световъртеж, гадене и объркване.

През летните месеци прекомерното натрупване на топлина в тялото, което може да се дължи както на високите температури, така и на топлината, генерирана от тялото при интензивни физически дейности, повишава риска от трудови злополуки.

Съвети за намаляване на рисковете от топлина:

– ограничете тежките задачи и ги планирайте в часовете с по-малко топлина

– използвайте механични помощни средства за работа с товари

– активирайте сенчести зони за почивка

– намалете температурата в затворени помещения с помощта на щори, вентилатори и др.

– пийте много вода и течности без алкохол или кофеин и избягвайте големи хранения

– използвайте слънцезащита (крем, пръскало и др.)

– носете леки, светли дрехи, защитете главата си с шапка и шапка

– използвайте защитно оборудване, което не пречи на изпарението на потта

– избягвайте на пряко излагане на слънце, особено в средата на деня

– хидратирайте се непрекъснато

– стойте на сухи места

При високи температури, като тези, достигнати при гореща вълна, тялото разсейва топлината чрез два основни процеса: периферна вазодилатация и изпотяване. Първият се състои от разширяване на вените и капилярите в близост до кожата, за да се забави кръвообращението. Междувременно изпотяването разсейва топлината на тялото, като абсорбира топлината, необходима на водата да премине от течно в газообразно състояние. Въпреки това, когато тези процеси се провалят или не са достатъчни, може да настъпи топлинен удар, който може да бъде фатален.

За да се избегнат рискови ситуации при работа с екстремни температури, ние насърчаваме във всички сектори използването на лични предпазни средства, препоръчани за всяка работа.

Абонирайте се, за да получавате актуална информация!