Как да се храните правилно след Великденските пости?

Великденските пости са най-дългите и същевременно най-строгите в православния календар. Ако сте решили да ги спазвате вече сте на финалната права и сигурно вече нямате търпение да сложите край на ограниченията и да се нахвърлите на празничната трапеза. Но, ако не искате да навредите на здравето си, ще ви бъдат необходими още малко усилия на волята.

Отдавна е оборена тезата, че отказът от животински продукти за тези 40 дни може да се окаже вредна за здравето. Дори напротив – изцяло растителната храна дава на тялото възможност да се пречисти от токсините и да се зареди с витамини и минерали. Рязката промяна на хранителния режим след края на постите обаче може да стресира организма ви. Затова завръщането към обичайното ви меню трябва да бъде внимателно и постепенно.

Да започнем със символа на празника – яйцата. Въпреки, че белтъкът им е много лесно усвоим, не бива да прекалявате с тях. Едно яйце е оптималното, количество, което можете да изядете. Така хем ще уважите традицията, хем няма да натоварите стомаха си. Козунак също си позволете в умерени количества, а от алкохола и агнешкото по-добре се откажете.

След яйцата започнете да включвате и други животински белтъчини. В идеалният случай е добре да хапнете месо на 3-4 ден след края на поста, най-добре варено пилешко (но не и пържено). От рибите най-подходящи са треската и костура. И не забравяйте да продължавате да комбинирате месните блюда с обилни зелени салати. В марулките, магданозът, зеленият лук и изобщо свежите зеленчуци се съдържат ензими, които подпомагат усвояването на животинските белтъчини.

След приключването на поста не се отказвайте от полезния навик да похапвате повече богата на целулоза храна. Фибрите поддържат здравословният баланс в стомашно-чревният тракт, а оттам и в целия организъм.

Принципно прясното мляко трудно се усвоява от повече възрастни и може да причини колики, диария или напротив – запек. Затова пък киселомлечните продукти съдържат необходимите за храносмилането пробиотици и подготвят организма за обичайните хранителни навици. Изяждайте по една кофичка кисело мляко.

През първата седмица след поста е добре да избягвате всички храни, които натоварват жлъчката и храносмилането:

● Меса, богати на холестерол – агнешко, свинско, колбаси.
● Пържени, солени, мариновани и твърде подправени храни.
● Мазни продукти като майонеза, кашкавал, краве масло, различни сосове.
● Кафе и газирани напитки.

Разковничето е в количеството !
Включвайте все повече храни от тези, които сте избягвали по-време на поста, но в малки количества. Най-важното е да не преяждате, а на хапвате често – през 2-3 часа. Така ще разпределите равномерно натоварването върху храносмилателните органи и ще им да дадете възможност да се адаптират.

Абонирайте се, за да получавате актуална информация!